Fra Stig Karlsen. Innlevert 16/11-2007

Femundsmarka og omkringliggende områder 2007.

Det ble hele 5 turer til femundstraktene dette året. Ingen av turene ble verken av langvarighet eller langt i terrenget, men jeg kan kose meg glugg i hjel på en helgetur også.

Jeg fikk min vinterdebut i de omkringliggende områder, men dette ble rett og slett bomtur. Tross skivebom på målet har jeg planer om minst en tur på vinterføre på nyåret 2008.- Jeg hadde fulgt et snøscooterspor ganske så lenge, men sannsynligvis valg feil spor da sporet plutselig delte seg opp i tre traseer. Jeg krysset dette lille tjernet og kom fram til ei for meg ukjent koie.- Mitt opprinnelige mål har jeg funnet ut i ettertid at sannsynligvis lå bak åsen på bildet. Dessverre mistet jeg trinsen på den ene staven, så det ble vendereis i mine egne spor framfor å gå i løs snø med ubrukelig stav.


Juni 2007- Fæmund II har passert Revlingen og jeg har for planer å gå av ved Haugen. Det ligger nysnø på Svukuen den 16. juni.- Jeg har kommet meg opp på Røvolfjellet. Plassen som jeg foretrekker ved Skogtjønna var belagt med 3 telt, så jeg tok i bruk denne fine plassen ved Abbortjønna. For anledningen i nyinnkjøpt telt fra Holmeslet. Ren luksus med ståhøyde i kuppelteltet. Fra denne plassen hadde jeg utsyn til leirplassen ved Skogtjønna, og påfølgende dag landet et redningshelikopter der og tok med seg en person. Resten av leiren ble brutt like etter. Får håpe det gikk bra med vedkommende som ble fraktet ut.- Fisket var ikke allverdens, men det ble da røye til middag.- Etter to netter ved Abbortjønna, er jeg på vandring mot Roastsundet. Jeg hadde bestemt meg for en natt eller to ved Vassviktjønna som utgangspunkt for fiske der og Roastsundet.- Vassviktjønna rett nedenfor teltplassen min. Hadde et napp på flue her og tror fisken har vært rimelig grov. Den slet i alle fall av snøret, og det var faktisk det eneste jeg hadde av kjenning med fisken i dette området til tross for at jeg ble værende på denne plassen også i to netter.- Disse to hyggelige herrene med bål, svartkjele og brennevin traff jeg på nede ved øvre Roasten i vika rett sør-øst for Roastsundet. Hadde vært i prat med dem på båten innover, og nå møttes vi altså igjen her. De skjenket meg sånn passe halvfull før vi gikk til våre respektive leire for natten. Disse karene hadde for planer å ta seg videre oppover Røa til Storbuddhåen.- Jeg har gått langs nedre Roasten den femte dagen, og tok meg en god rast på trappa ved Lorckevillaen. Det var godt med folk og leirplasser langs Roasten, men felles for alle var heller labert fiske.- Denne lenestolen langs stien litt ovenfor Starrhåen kom godt med for en sliten traver, og her hvilte jeg lenge og godt. Langs nedre Røa var det også godt med folk, og hadde det vært igjen en ledig leirplass til meg hadde jeg nok tatt enda en natt i telt langs elva.- Til tross for stor folketetthet i de nedre partiene langs Røa, var Røaosbua folketom. Denne omtales også som Stor-Hans bua, men har ikke funnet noe sted at Stor Hans hadde noen som helst tilknytning til denne bua. Det ble en overnatting i bua i påvente av at Fæmund II skulle ta meg tilbake til Elgå neste dag. Oppsynsmannen for Engerdalssiden kom en tur innom bua og slo av en hyggelig prat. Fiskekortet mitt var han ikke så opptatt av å se.- Morgenstemning ved moen rett bak anløpsstedet til båten. Jeg fikk en lang hyggelig samtale med oppsynsmannen om bord på båten og kom inn på temaet Stor Hans. Fikk høre en del om Stor Hans som man kanskje ikke finner i stoff som er skrevet, men dette var en privat samtale så det gjengir jeg ikke her. Fikk også noen gode tips om vann jeg skal oppsøke neste sommer. En særdeles hyggelig kar.


Juli 2007- Båten har nettopp lagt ut fra Synnervika den 12. juli. Endelig på tur igjen, bare synd jeg ikke hadde mer enn to dager til rådighet.- Jeg har gått fra Haugen og denne gangen var ”plassen min” ved Skogtjønna ledig. Jeg bodde i lavolight denne turen. Praktisk lett sak med ståhøyde i midten, men det blir voldsomt med kondens på innsiden selv med bunnduk. Har også fått rigget meg til med hengekøye, og den ble flittig brukt til avslapping mellom øktene. Hadde besøk av oppsynsmannen her også. Han var ikke nevneverdig opptatt av å se fiskekortet denne gangen heller, men vi hadde en hyggelig prat.- Trodde jeg skulle få et vanvittig tordenvær, men gikk klar av de verste skurene.- Ei lita røye som har tatt på flue, er i ferd med å heises opp fra vannet. Ikke av de største, men god steikefisk. Har etter hvert fått større sans for røye framfor ørret som matfisk.- Her har jeg rigget meg til for et par timers særdeles behagelig meitefiske. Fisken ville ikke ha mark på denne turen, men det ble nok smårøye på flue og sluk til matfisk.- Særdeles vakker solnedgang kvelden før hjemreise.- Hjemreisedag. Jeg har valgt å ta turen over Røvola for å komme på båten ved Røaoset. Her er jeg ved foten av Røvola og puster litt i bakken før jeg tar bratta opp til toppen.- Nesten på toppen av Røvola med tilbakesyn over vannene på Røvolfjellet. Det er slike vyer som tenner lysten til å snu.- Utsyn mot Synnervika fra toppen av Røvola. Har ikke klart å finne noen sti ned herfra til Røaoset, men det finnes rikelig med elgetråkk. For å komme ned og samtidig unngå blokksteinsbeltet som finnes nede i furuskogen, følger man enkelt og greit disse. Man kan oppleve at tråkket plutselig forsvinner, men da går man noen titallsmeter til siden, og vil alltid støte på et nytt elgtråkk. Når man er kommet et stykke ned i furuskogen blir elgtråkkene mer synlige i form av stier, og de vil alltid lede til hovedtråkket som fører deg til samme stien som går langs Engerdalssiden av Røa.- Fæmund II på vei inn til Røa presis etter rutetabellen.


August 2007- Her har jeg etter først å ha gått en drøy time og så rodd et stykke kommet fram til koia. Overskyet og tåke, men ikke noe regn så langt.- Ørreten var særdeles bitevillig. Her er noe av fangsten. Mange og særlig røya, glapp for meg i løftet over båtsiden. Håven ble fast utstyr de påfølgende øktene. Dette vannet huser nok ikke de største ruggene, men pen stekefisk opp til halvkiloen.- Jeg tok en telefon til fattern og fortalte hva han hadde gått glipp av. Han bestemte seg sporenstreks for å komme etter dersom jeg kunne møte han ved parkeringsplassen. Det er alltid gøy å ha med fattern på tur, så vi avtalte å møtes ved parkeringsplassen tre og en halv time senere (han hadde sekken ferdig pakket). Her har vi kommet tilbake til koia og nyter stekt ørret og røye på brødskiva før det er tid for å gå til sengs.- Neste morgen er fisken like bitevillig, og så glad er fattern over dagens første.- Vi fisket det meste av dagen og kvelden, avbrutt av et par korte skybrudd. Her er fattern ivrig opptatt med å renske noe av fangsten. Siste dagen ble innedag da det regnværet var i overkant til å kunne trives utpå vannet i båt. Vi tok oss tilbake til parkeringsplassen utpå ettermiddagen neste dag da regnet tok en liten pause.


September 2007


Årets siste tur. Jeg hadde bestemt meg for å ta den fisken som slet av snøret mitt ved Vassviktjønna i juni, samt at jeg hadde tanker om å plukke opp ei røye eller to fra Røvolfjellet. Det skulle vise seg at fisken ikke trengte å forlate sitt våte element, og regn medførte at det ikke bare var i vannet det var vått.
Traff for øvrig på oppsynsmannen i det jeg skulle gå av båten ved Røa, og han spurte om jeg var i ferd med å ”flytte inn” i marka. Vi hadde møttes noen ganger i løpet av sommeren.- På vandring langs nedre Røa på engerdalssiden den 7.september. Her sånn cirka midtveis mellom Femunden og Roasten.- I likhet med turen i juni, tok jeg meg denne gangen også en god rast på trappa ved Lorckevillaen. Denne gangen også for å få litt ly for et stadig økende regnvær.- Teltplass på nøyaktig samme sted ved Vassviktjønna som i juni. Holmeslet teltet veier like oppunder 7 kilo, men vekta er verdt det når drittværet virkelig setter inn. Her er innvendig plass til klestørk, matlaging og å kunne sitte oppreist på stol samtidig. Bildet er tatt på ettermiddagen andre dag, og skylaget har sprukket opp for en stakket stund.- For en kort periode også litt sol den andre dagen, men det var en isende kald trekk som holdt fisken på bunnen og jagde meg inn i teltet igjen.- Søndag og på vandring mot Røvolfjellet. Det skyer på igjen og vinden er tiltagende.- Den siste stigningen opp mot Skogtjønna. Regn og kulde har krevd så mye primusdrivstoff at jeg ikke har mer enn til matlaging. Oppe ved Skogtjønna får jeg lastet ned en værmelding som lover mer regn og vind. Med tanke på mengden drivstoff til primusen, har jeg liten lyst til å bli veldig våt igjen og ser på klokka at det kan gå å rekke båten fra Haugen. Jeg slenger på meg ryggsekken og går ganske så hardt på og lar fotograferingen få en pause. Jeg rekker båten takket være at den er 10 minutter forsinket ved Haugen.
Sesongen 2007 har blitt en minnerik sommer. Fisket ble ikke det helt store, men det er ikke bare fisket som lokker med Femundsmarka. Flott natur og trivelige mennesker man møter på er like mye til grunn for å ta seg en svipptur.

Mail til Stig Karlsen Ingen Hjemmeside

Tilbake Neste